Aubrac

Aubrac je plemeno masného skotu s více než 100 let trvající historií čistokrevného chovu. Pochází z Benediktýnského opatství v oblasti Aubrac na jihu Francie, které bylo založeno lordem Adalardem. Velká část opatství Aubrac leží v nadmořské výšce asi 1200 m, kde jsou tisíce akrů zemědělské půdy včetně 9 000 ha pastvin, z nichž některé leží vysoko v horách. Mniši zde chovali skot, od kterého získávali mléko, maso a byl využíván v tahu. Pastevní období začínalo 25. května a končilo 13. října. Krávy se dojily na pastvinách a z jejich mléka se vyráběl kvalitní sýr. Po Francouzské revoluci byla půda opatství rozdělena mezi jednotlivé rolníky, ale systém chovu skotu zůstal nezměněn. První výstava skotu z oblasti Aubrac se konala roku 1830 a měla za úkol nadchnout chovatele pro kvalitu zde vyráběných sýrů. Hodnotil se na ní tedy nejen exteriér zvířat, ale také kvalita sýrů vyrobených jednotlivými farmáři. Výstava pomohla stanovit standardy plemene pro vzhled, barvu a vlohy. Plemenná kniha byla založena roku 1893 a toto období bylo zlatou érou chovu aubraca. Tenkrát čítala jeho populace více než 300 000 kusů. Koncem 2. světové války s nástupem mechanizace poklesla popularita tažných volů. V následném období hospodářské krize se v zemědělství, stejně jako ve všech ostatních odvětvích, kladl důraz na levnou produkci. A ta byla v případě mléka výrazně levnější při využití nových plemen jako brown-swiss nebo holštýn. Stejně tak se masná užitkovost aubraca nemohla rovnat užitkovosti specializovaných masných plemen, jako je limousine, charolais či blonde d´Aquitaine, a tak nastaly pro tento skot krušné časy. Postupem času se zjistilo, že aubracské krávy jsou díky svým mateřským vlastnostem vhodné pro křížení s těžkými masnými plemeny, což je hlavním důvodem, proč se stavy aubraců opět postupně navyšují. Během posledních osmi let byl ve Francii zaznamenán 60% nárůst počtu krav tohoto plemene. V roce 2006 tam bylo inseminováno 16 390 aubracských krav a plemenná kniha registrovala 26 700 zvířat. Na stanici "La Borie de l´Aubrac" se každoročně testuje více než 120 býků.

Ve Francii se dnes aubrac chová zejména v oblastech s nadmořskou výškou od 1000 m, kde často panuje nepříznivé klima. V letním období, kdy tam dosahují teploty přes den až 35°C a v noci naopak klesají pod bod mrazu, se stáda pasou na rozlehlých pastvinách a v zimních měsících (cca 6 měsíců v roce) jsou ustájena ve stájích s betonovými podlahami, kde mají zvířata k dispozici jen malé množství slámy. Přes zimu se krmí 2x denně pouze limitovaným množstvím sena (ale dostatečným k udržení laktace) a dodatkem minerálů. Aubraci si umí v době hojnosti tvořit rezervy, které využívají v horších časech.

V Německu je evidováno přibližně 2 500 krav tohoto plemene, z čehož je polovina zapsána v plemenné knize. Aubrac se dále chová například v Kanadě, USA, Maďarsku, Španělsku, Portugalsku, Belgii, Rusku, Velké Británii, Irsku, Polsku nebo třeba v Maroku, na Novém Zélandu či v Izraeli a v mnoha dalších zemích.

Do České republiky byl první import zvířat plemene aubrac uskutečněn na konci roku 2009 do chovu společnosti Montážně-obchodní firma a.s. pana Jiřího Petrsika na farmu Bučický Mlýn.

Zdroj: Český svaz chovatelů masného skotu

| zpět na přehled plemen |


zpět